Officiell rasförening i Sverige för Pura Raza Española
Föreningen tillhandahåller​​ stambokstjänster genom avtal
med spanska stamboken, LGPRE ANCCE.
Föreningen är medlem i ANCCE och i Svenska Hästavelsförbundet. 

ASCPRE (@ascpre) • Instagram photos and videos

INSTÄLLT!!
XI Svenska Championatet för P.R.E.  2024!

Proposition och anmälan finns här >>

Bilder championtitlar SICAB 2023

ASCPRE Cup 2022

Aktuellt förening

2019

Så var 2019 snart till ända och vi sammanfattar här Svenska P.R.E.-föreningens andra år.

2019 var första året som medlem i Svenska Hästavelsförbundet, och föreningen fick ett fint välkomnande genom att utses till februari månads rasförening. Detta innebar att SH under hela februari delade ett stort antal inlägg om rasen P.R.E. och om föreningen. Dessa inlägg var väldigt uppskattade och en mycket bra marknadsföring av rasen.

I april avhölls föreningens andra årsmöte, på Sätuna gård i Björklinge. 

Under 2019 hade Svenska P.R.E.-föreningen två morfologiska championat inplanerade; II Feria del Caballo P.R.E. i Skövde i maj och XI Campeonato de Suecia i Sandviken i september. Tyvärr tvingades föreningen ställa in båda dessa tävlingar på grund av för få anmälningar. Detta var oerhört sorgligt, men nytt år - nya tag och XI Campeonato de Suecia kommer äga rum den 3-4 oktober 2020 - preliminärt i Hallstahammar.

Det var glädjande att Svenska P.R.E.-föreningen blev tillfrågad om att delta i flera aktiviteter under 2019. Dels genom föreningens medlemskap i SH, och dels genom enskilda personers försorg, som t.ex. medverkan vid anrika galopptävlingen Svenskt Grand National på Strömsholm. I år blev tiden dock för tight för att hinna med och/eller få deltagare till dessa aktiviteter, men det blir nya tillfällen under 2020 - så håll ögonen öppna!

I november genomgick Svenska P.R.E.-föreningens stamboksansvariga LG ANCCEs årliga utbildning, vilken hölls i Sevilla under SICAB-veckan. Föreningen bjöd i samband med det in till en träff i ANCCEs monter, något vi gärna gör till en årlig tradition!

I slutet av november, veckan efter SICAB, var det så premiär för Svenska P.R.E.-föreningen och för rasen P.R.E. att officiellt representeras vid Sveriges möjligen största hästsportsevenemang; Sweden International Horse Show i Stockholm. Svenska P.R.E.-föreningen deltog såväl med en monter, som blev välbesökt och uppskattad, som med häst - representerad av Sofia Eriksson och Vladimir Drybcak, som gjorde mycket fina och uppskattade uppvisningar med sina hingstar! 

Det råder ingen tvekan om att medvekan vid SIHS är en suverän marknadsföringsplattform P.R.E.-rasen och för svenska P.R.E.-uppfödare! Planeringen inför 2020 års SIHS har redan startat, och vi kommer inom kort gå ut med en förfrågan om vilka som är intresserade att representera föreningen till häst nästa gång.

Svenska P.R.E.-föreningens tävlingschampionat i dressyr respektive allround har pågått under hela året, och inom några dagar kommer resultaten sammanställas och de vinnande ekipagen utses. Det har varit roligt att se en så stor uppslutning i championatet, och att få följa alla duktiga ryttare och hästar! Det är glädjande att det görs sån fin reklam för dessa underbara hästar på tävlingsbanorna runtom i landet. Vi hoppas så klart på stor uppslutning även i 2020 års tävlingschampionat!

Under 2019 har ett 20-tal fölinskrivningar administrerats. 17 hästar visades för avelsvärdering, 14 nya stuterikoder och ett 40-tal ägarkoder utfärdades och ett 90-tal P.R.E.-hästar bytte ägare. Ytterligare ett 40-tal webanmälningar om olika tjänster har inkommit och besvarats, men där ägarna ännu inte fullföljt sina ansökningar.

2020 års avelsvärdering planeras till mitten-slutet av september. Om förutsättningar och önskemål finns kan avelsvärderingen eventuellt samordnas med championatet. Det går att göra webanmälan till avelsvärderingen redan nu. 
Under 2020 planerar vi även att göra hemsidan än mer informativ vad gäller stambokstjänsterna.

Och med detta önskar Svenska P.R.E.-föreningen alla P.R.E.-fantaster ett riktigt Gott Nytt År! ✨

(Foto: Johanna Blixbo, av Sofia Eriksson och Vladimir Drybcak under ett av deras framträdanden vid SIHS)

Läs hela inlägget »

God Jul så här på eftermiddagen på självaste julafton! 

Vi tänkte fortsätta med traditionen från förra året att ha ett julklappslotteri för alla medlemmar i ASCPRE. I år lottar vi ut en spansk grimma, och årets vinnare i julklappslotteriet är Mari Hafstad! Stort grattis till dig! Hör av dig till oss så du kan få rätt storlek.

Läs hela inlägget »

Det har varit några mycket hektiska men roliga dagar i samband med rasen P.R.E:s första deltagande i Sweden International Horse Show i förra veckan. Det råder ingen tvekan om att detta evenemang är en av de absolut viktigaste marknadsföringsplattformarna för vår ras! Vi är väldigt stolta över och nöjda med föreningens första medverkan, och har samtidigt fått mycket inspiration och idéer till nästa års SIHS.

Och det har varit så roligt att få träffa alla trevliga och entusiastiska människor i föreningens monter! Vi har fått beröm och många uppmuntrande ord från både kända och okända personer, och detta betyder så mycket! Så ett stort tack till alla er som tog er tiden att komma förbi och prata med oss om denna underbara ras!

Läs hela inlägget »
Etiketter: sihs, monter

Så var det äntligen premiär för P.R.E:n att officiellt representeras som ras på Sweden International Horse Show - såväl genom Svenska PRE-föreningen/ASCPREs monter som genom dessa vackra hingstar ridna av Sofia Eriksson och Vladimir Drybcak! Bild från julavslutningen som sändes direkt i SVT idag!

Foto: Johanna Blixbo

Läs hela inlägget »
Etiketter: sihs

Inom kort kommer utskick till alla föreningsmedlemmar med årets kalender!

Det går bra att beställa extra exemplar, kostar 100 kr inkl. porto. Vill du beställa mailar du föreningen på info@presverige.se

Vinnande bilder i årets kalender >>

Läs hela inlägget »

Se vänster spalt på startsidan för att läsa tidningen!

Läs hela inlägget »

Vi har nöjet att få presentera våra medlemmar Sofia Eriksson & Vladimir Drybcak som representanter till häst för Svenska P.R.E.-föreningen/ASCPRE och för rasen Pura Raza Española i SIHS i år!

Sofia och Vladimir driver tillsammans företaget EquiAction Rid-och hästutbildning i byn Gårdtjärn strax utanför Sundsvall. Där utbildar de hästar och ryttare utefter det egna konceptet EQ-Ridning, med samspel/samhörighet, empati, lätthet, bärighet och styrka som några av hörnstenarna. I stallet finns fem P.R.E.-hästar, varav fyra är hingstar, och passionen till denna ras är stor!

Att Sofia och Vlad har en spansk inriktning framgår då de rider i både vaquerosadlar och med vaquerobett i enhandsfattning, och med garrocha emellanåt.
Vill ni veta mer om dem, kika gärna in på deras hemsida; www.equiaction.se.

Vill du som medlem i Svenska P.R.E.-föreningen hjälpa till till fots i detta evenemang, hör av dig till styrelsen!

Foto: Johanna Blixbo

Läs hela inlägget »

Styrelsen har efter noggrant övervägande tvingats fatta det tråkiga beslutet att ställa in höstens P.R.E.-championat i Sandviken. Detta på grund av för få anmälningar.

Det är fortfarande mer än fem veckor kvar och det är möjligt att det hade gått att få ihop det antal deltagare som behövs för att tävlingen ska gå ihop. Men vi bedömer att det är bättre och schystare mot alla som anmält och betalat in sin anmälningsavgift att vi ställer in tävlingen redan nu istället för att tvingas göra det i ett senare skede. Då slipper vi dessutom de onödiga utgifter som skulle uppstå om vi tvingades göra det närmare inpå. Det krutet vill vi hellre lägga på 2020 års tävling, som vi redan nu påbörjat planeringen inför.

Championatet 2020 kommer hållas på en mer central plats i landet – utifrån var de flesta P.R.E.-hästarna finns – och även senare under hösten. Vi kommer även göra allt för att ytterligare pressa deltagaravgifterna. Vi vet att dessa tre parametrar är av stor betydelse för många.

Vi förstår att detta kommer som en stor besvikelse för alla som sett fram emot tävlingen och för alla som jobbat med förberedelserna av den, och vi beklagar det. Vi vill rikta ett stort tack till alla som annmält och alla som erbjudit sponsring – och önskar er och alla andra varmt välkomna till 2020 års tävling istället!

Styrelsen

Läs hela inlägget »

Den 7–8 spetember går det officiella morfologiska championatet XI CAMPEONATO DE SUECIA av stapeln på Högbo Ridklubb i Sandviken!

Domare är Antonio Vázquez Fernández, som till vardags jobbar som dressyrinstruktör på den anrika ridakademin Real Maestranza de Caballería de Ronda, och som flera gånger dömt såväl ridprov som morfologi på SICAB.

Propositionen finns här >> och denna gång har vi verkligen gjort allt för att pressa deltagaravgifterna! Så varmt välkomna med era anmälningar!

Läs hela inlägget »
Varje år utlyser ANCCE en tävling för design av nästkommande års officiella SICAB-poster. Varför inte ta chansen att delta i år? Mer information, regler etc. finns här. >>
Läs hela inlägget »
Etiketter: sicab, poster

"Jag heter Sofie Norlin och deltar i ASCPRE Cup dressyr med Rafelo. "Raffe" är en 14 årig hingst importerad från Spanien som treåring.

Efter 11 år tillsammans är vi mer än bara ett team. Han är min bästa vän, stöttepelare och en familjemedlem. Tillsammans försöker vi övervinna mina tävlingsnerver och visa upp våra kvalitéer på banan.

Vi kommer tävla upp till Msv B i år och hoppas kunna få ihop kvalpoäng till Msv A i slutet av tävlingssäsongen. Men målet för i år är att bara ha roligt, skapa minnen och uppleva världen tillsammans."

Läs hela inlägget »

"Jag heter Jenny Friberg och deltar i ASCPRE Cup dressyr med mitt P.R.E.-sto Andaluza CCXLI.

Andaluza, som kallas Luza, är född 2013 är e. Marqueson u. Resuelta XVII och uppfödd av Yeguada Conde de Valdeprados. Hon kom till Sverige som tvååring, och jag köpte henne i april 2018. Då var hon inriden och precis påbörjad sin utbildning. Hon är en väldigt okomplicerad och väldigt klok tjej. Älskar att lära sig nya saker och vill alltid göra rätt. Är hon inte på humör så har hon en akilleshäl; mat och hästgodis.

Målet för 2019 är att kunna debutera henne i MSV C. Det stora målet är att tävla i St Gerorges, innan hon ska få bli avelssto på vår gård.

Jag själv red och tävlade väldigt aktivt tills jag var 25 år. Tog då en "liten" paus på 17 år och är nu på g igen. Det är helt fantastiskt att ha hittat tillbaka till hästarna, och en ny ras för mig – P.R.E!"

"Veckans ekipage" är en serie inlägg i vilka deltagarna i ASCPRE Cup 2019 presenteras.

Läs hela inlägget »

Jag heter Mari Hafstad och tävlar i ASCPRE Cup med min P.R.E.-valack Artemis II. Artemis är född 2010, e. Jeque XXVII & Avispada VII, uppfödd av Cortijo el Robledal.

Vi har börjat säsongen 2019 med en start i LB:1, för att känna lite på tävlingsatmosfären innan vi avancerar. I denna placerade vi oss tvåa med 68,36 %. Målet för 2019 är att rida en bra MSV B med en god känsla.

Jag kommer ifrån Norge, men bor nu i Skåne och arbetar med häst på heltid (EQUIMARI). Jag har alltid haft stora ridhästar, och Artemis är min första P.R.E. Jag har haft honom i 2,5 år nu. Hans starkaste sidor i dressyren är hans ökade trav och hans lätthet för sidvärtsrörelser.

"Veckans ekipage" är en serie inlägg i vilka deltagarna i 2019 års ASCPRE Cup presenteras.

Läs hela inlägget »

Du som är medlem i Svenska P.R.E.-föreningen är varmt välkommen att presentera årets P.R.E.-föl här på hemsidan, samt berätta om de är till salu!

Skicka in din presentation via formuläret här. >>

Läs hela inlägget »
Etiketter: årets föl

Svenska P.R.E.-föreningen är inbjuden att delta i Svenskt Grand National på Strömsholm den 15 juni!

Ja, inte att delta i själva loppen då, men väl att få medverka i ett uppvisningslopp, få leda defileringen till start i de andra loppen och kanske möjlighet till något showinslag eller liknande. Vilken chans att marknadsföra våra spanska hästar i en historisk miljö, under ett internationellt evenemang!

Medlemmar som vill delta i detta, med eller utan häst, hör av er till föreningen så förmedlar vi kontakten till Ylva Nordström som håller i föreningens medverkande.

Detta har alla förutsättningar att bli en riktigt minnesvärd dag, och vi hoppas på stor uppslutning av icke farträdda ryttare på eldiga spanjorer!

Läs mer om Svenskt Grand National här. >>

Läs hela inlägget »

Nu kan du som är medlem i Svenska P.R.E.-föreningen kostnadsfritt annonsera dina P.R.E.-hästar till salu här på hemsidan. Formulär för saluannons finns här. >>

Du får, liksom tidigare, även kostnadsfritt annonsera din hingst i avel och ditt stuteri här på hemsidan. Länk till formulär, hingst i avel, finns här >> och länk till formulär för stuteri finns här. >> 

Vartefter annonserna kommer in kommer de att delas i föreningens facebook-grupp.

Välkommen med dina annonser!
 

Läs hela inlägget »

Den 7 juli arrangerar Svenska Hästavelsförbundet en rasparad under invigningen av Falsterbo Horse Show, med ett femtontal deltagande rasföreningar. Eftersom inbjudan gick ut innan Svenska P.R.E.-föreningen var medlem i SH står vi som reserv till detta evenemang i år. Medlemmar som skulle vara intresserade av att vara på reservlistan med sina hästar i år är välkomna att höra av sig till styrelsen.

Läs hela inlägget »

Svenska P.R.E–föreningens årsmöte ägde rum på Sätuna gods i Björklinge lördagen den 27 april 2019.

Styrelse 2019

Ordförande Lisa Mård 2019–2020
Vice ordförande Jennie Colbrie 2019–2021
Kassör Gunilla Astrén 2019–2020
Sekreterare Jane Fredin 2019–2020
Ledamot Maria Ringvall 2019–2021
Ledamot Rose–Marie Uselius 2019–2021
Suppleant Agneta Berg 2019
Suppleant Uppdrogs till styrelsen att utse suppleant 2019
Valberedning Miriam Johansson, sammankallande 2019
Valberedning Uppdrogs till styrelsen att utse valberedning 2019
Revisor LRF–konsult 2019
  • Medlemsavgifter för 2020 fastställdes till 300 kr för fullvärdigt medlemskap (ägare av P.R.E.–häst enligt LG PRE) samt 150 kr för stödjande medlemskap.
  • Propositionen gällande familjemedlemskap antogs av årsmötet. Det innebär att familj med hemmavarande barn (till och med 20 år) kan teckna fullvärdigt medlemskap för familj. Årsavgiften fastställdes till 400 kr. Familjen har en rösträtt vid årsmöte och rätt att bära en fullmakt. Beslutet gäller interimistiskt, från och med 2019.
  • Motion 1, gällande att föreningens årsmöten ska kunna avhållas via telefon–/videokonferens eller annan kommunikation, avslogs av årsmötet. Årsmötets motivering är att ett fysiskt möte är att föredra. Mötesplats för årsmöten bör årligen variera, i syfte att samma medlemmar inte alltid måste åka långt för att ta sig till årsmötet. Videomöte kan vara ett alternativ till fysiskt möte, men kräver resurser i form av utrustning/lokal m.m. som föreningen saknar. Möjlighet att vara åhörare via telefon finns redan i föreningens stadgar.
  • Motion 2, gällande att antalet ledamoter i styrelsen ska utökas, avslogs av årsmötet. Förslaget innebar att föreningens styrelse kan bestå av max sju ledamöter och två suppleanter, i syfte att fler aktiva kan involveras i styrelsearbetet. Årsmötet beslutade att, i stället för stadgeändring gällande antalet poster i styrelsen, inrätta kommittéer, i vilka medlemmar kan bidra och vara aktiva i föreningens evenemang och andra aktiviteter.
Läs hela inlägget »
Etiketter: årsmöte

För 2020 års P.R.E.-kalender bjuder föreningen in till en fototävling!

Tävlingen är öppen för alla. Du kan skicka in max tre (3) bilder. 
 
Motivet på bilden ska vara en P.R.E. och bilden måste ha hög upplösning, helst 300 dpi (dots per inch/bildpunkter per tum). Bilden får inte vara publicerad tidigare. Kontroll görs att insända bilder motsvarar kraven.
Bilden ska inte ha någon ram tillagd och heller inte ha text med hästens namn eller fotografens namn på. Annan bildbehandling är tillåten.

Tre priser kommer att delas ut:
1:a pris 500 kr och omslagsbild på kalender 2020.
2:a pris 300 kr
3:e pris 200 kr
Priset delas ut till fotografen.

Vinnande bild kommer att användas som omslagsbild, 2:a och 3:e pristagares bilder används också samt att ytterligare tio bilder tas ut, 
 
Uttagning sker genom att medlemmar i föreningen röstar fram de vinnande bilderna. Medlem kommer kunna rösta genom ett formulär på hemsidan och omröstningen sker under september månad.

 Information om regler och anmälan finns här >>

Med vänlig hälsning styrelsen!

Läs hela inlägget »

 Anmälda ekipage i ASCPRE Cup 2019

Tävlingssäsongen är i full gång och därmed även Svenska P.R.E.-föreningens tävlingschampionat i dressyr och allround (WE/hoppning) – ASCPRE Cup 2019!

Vi har i skrivande stund tolv anmälda ekipage i dressyr och två i allround. Tävlingen är öppen för P.R.E. som är registrerade i LGPRE ANCCE och medlemmar i Svenska P.R.E.-föreningen. Poäng samlas på tävlingar enligt en poängtabell och tilldelas ekipaget. Vinnarna utses efter årsskiftet och tack vare våra fantastiska sponsorer törs vi, förutom äran, utlova fina priser!

– Aktuell poängsställning samt anmälda ekipage hittar du här. >>
– Information om regler och anmälan finns här. >>
– Poängtabeller finns här. >>

Välkomna!

Läs hela inlägget »

Vi har ikväll tvingats fatta det tråkiga beslutet att ställa in P.R.E.-championatet på Grevagården den 11–12 maj. Detta på grund av för få anmälda hästar för att tävlingen ska gå ihop ekonomiskt. Vi är så ledsna för detta då vi vet att många sett mycket fram emot tävlingen. Alla som betalat in anmälningsavgiften kommer givetvis att få den återbetalad omgående.

Vi vill rikta ett stort varmt tack till alla som anmälde sina hästar och till de sponsorer som ville sponsra tävlingen!

Vi vet att många fler hade velat delta, som av olika anledningar saknade möjlighet till det i år. Vi vet också att deltagaravgifterna var i högsta laget för många, trots rabatter. Men som vi tidigare informerat om, gör dessvärre de fasta kostnader som vi inte kan påverka (domararvode, domarens resa och uppehälle, anläggningsavgift osv.) att vi måste beräkna deltagaravgiften på ett realistiskt antal hästar, c:a 25 stycken. Hade vi istället kunnat räkna med att få 40-50 deltagande hästar hade deltagaravgiften kunnat ligga på hälften av den nuvarande.

Inför kommande tävlingar ska vi fundera ännu mer över hur fler kan lockas att visa sina hästar på morfologiska championat - och tips emottas tacksamt!

Nu börjar vi genast jobba med höstens tävling i Sandviken den 7–8 september, och mer information om den utkommer inom kort. Så låt oss hoppas på stor uppslutning där istället!

Hälsningar,
Styrelsen

Läs hela inlägget »

Svenska P.R.E.-föreningen håller årsmöte den 27 april kl. 13:00 på Sätuna gods i Björklinge. Ytterligare information finns här. >>

Läs hela inlägget »

Svenska P.R.E.-föreningen bjuder in till officiellt morfologiskt championat för P.R.E. den 11–12 maj 2019 på Grevagårdens Hästsportcenter i Skövde.

Mer information samt proposition finner du här >>.

Anmälningsformulär finner du här >>.

Passa på att anmäla nu, vid anmälan före den 26/3 lämnas 200 kr i rabatt!
 

Läs hela inlägget »
Svenska P.R.E.-föreningen/ASCPRE vill tacka för all uppmärksamhet våra vackra spanska hästar fått genom att vi fått vara februari månads rasförening hos Svenska Hästavelsförbundet! Vi är så glada och stolta över att nu få vara medlemmar i SH och ser fram emot allt vad det innebär!

Alla som är intresserade av P.R.E. är varmt välkomna till Svenska P.R.E.-föreningen! Vi arbetar för stödja svenska uppfödare och ägare av denna ras och för att marknadsföra rasen i Sverige. Vi anordnar olika aktiviteter såsom officiella utställningar, medlemsträffar, tävlingschampionat i dressyr och allround, och planerar även att ordna clinics och liknande.

Vi uppdaterar regelbundet vår hemsida med nyheter och information, och vi erbjuder medlemskap till P.R.E.-ägare för 300 kronor per år, medan intresserade av rasen kan bli stödjande medlem för 150 kr per år. Som medlem erhåller du bl.a. rabatt på våra evenemang samt hos vissa av våra sponsorer.
 
Välkommen att besöka oss på www.presverige.se eller på Facebook!
Läs hela inlägget »
Vi tackar våra medlemmar som bidragit med sina P.R.E.-berättelser samt bilder till Svenska Hästavelsförbundets serie "Månadens ras". Nedan följer några citat ur dessa!

"Det är någonting hos P.R.E. som får vilken novis som helst att känna sig som en världsstjärna!" Caroline Matscheko, ägare till tvååriga stoet Eira de Kara

"Min stjärna är det bästa som har hänt mig, och jag har aldrig känt mig osäker när jag sitter på henne!" Lisa Ulltin, ägare till stoet Corona de Randaz

"Jag fick verkligen min drömhäst! Stabilt psyke, lätt för att lära sig och stor egen motor – en lycka att rida!" Anna Falkerby Lundmark, ägare till stoet Altea XXIV

"Ingen är som Edic, han får mig alltid att le! Underbara häst!" Linda Engvall, ägare till hingsten Edic

Foto: Linnea Åberg
Foto: Linnea Åberg

"När jag var ny inom P.R.E. fick jag ofta höra att har man väl skaffat sig en P.R.E. blir det lätt fler... Idag har vi tre stycken!" Therese Edlund, ägare till hingsten Aragorn GE

Foto: Therese Hübner
Foto: Therese Hübner

"Hera är världens bästa vän och vi har utvecklats mycket inom både hoppning och dressyr!" Lina Källström, ryttare till stoet Hera XXX

Läs hela inlägget »

Den morfologiska utställningen är en viktig del i P.R.E.-uppfödarnas avelsarbete. Det är där man får en bedömning av kvaliteten och på hur väl man lyckats vidhålla det rastypiska för P.R.E:n. Domarna är utsedda av huvudorganisationen för P.R.E. världen över; ANCCE.

Det hålls ett stort antal utställningar årligen i Spanien samt i andra delar av världen, och de bästa hästarna kvalar till den stora finalen SICAB som äger rum i november årligen i Sevilla och är en stor hästmässa som lockar besökare från hela världen.

Hästarna visas i åldersindelade klasser, ston och hingstar för sig. Unghästarna visas i klasserna 2 respektive 3 år. De vuxna hästarna i klasserna 4 år, 5–6 år samt 7 år och äldre.

Hästarna visas vid hand i skritt, trav och galopp och får en bedömning exteriört. Bedömningen innehåller 13 delpoäng, i en poängskala från 1–10. Till skillnad från vid vanliga svenska premieringar använder sig domarna gärna av hela poängskalan, och de flesta poäng centreras kring mitten av skalan. Bedömningsgrupperna är skritt, trav, galopp, huvud, hals, manke/rygg/ländrygg, kors/svans, bog/bringa/överarm, framben, bakben, benställning, helhetsintryck och rastyp.

Hingstar 4 år och äldre måste också avlägga ett obligatoriskt ridprov. För ston är ridprov frivilligt.

Hästarna visas i visningsgrimma med kedja eller cerreton (en spansk smidigare variant av kapson) och lång lina. Enligt spansk tradition ska visaren vara klädd i en spansk dräkt; traje corto, som består av byxor, skjorta, väst, jacka och hatt. Det går också bra att visa i vita byxor och mörk tröja.

Här finns en länk som visar hur en morfologisk utställning går till;
https://www.youtube.com/watch?v=az3zRXDC7fs

Vinnarna och tvåorna från varje klass, samt den häst som vunnit gångarterna i klassen, går vidare till en final för att tävla om championtitlarna:

– Gångartschampion unghäst (ston mot hingstar)

– Gångartschampion vuxna (ston mot hingstar)

– Ungstochampion
– Reservungstochampion

– Unghingstchampion
– Reservunghingstchampion

– Stochampion
– Reservstochampion

– Hingstchampion
– Reservhingstchampion

– Ridprovschampion (högsta ridprovspoäng)
– Reservridprovschampion (näst högsta ridprovspoäng)

I år kommer Svenska P.R.E.-föreningen arrangera två officiella utställningar i Sverige, på Grevagården i Skövde den 11–12 maj samt på Högbo RK i Sandviken den 7–8 september. Välkomna dit om ni är nyfikna på P.R.E. och på hur en morfologisk utställning går till!

Läs hela inlägget »
Foto: Yeguada Paco Martí
Foto: Yeguada Paco Martí

Det fanns en tid när bara skimmel (på spanska ”torda”), brun (”castaña”) och svart (”negra”) var godkända färger för P.R.E, men sedan 2003 tillåts alla färger med undantag av brokiga som t.ex. skäck/tigrerad. Skimmel och brun är dominerande, men svart och fux (”alazana”) börjar bli vanligare.

Därtill finns dilutionsanlagen gult (Cr) och Pearl (prl) hos P.R.E:n, vilka var för sig eller i kombination kan ge ett antal ovanliga färger såsom bork (brun med Cr, ”bayo”), palomino (fux med Cr, ”palomina”), perla (två gulanlag, CrCr ”perla”), perlino (ett gulanlag och ett pearlanlag, Crprl, ”perlino”), pearl (två pearlanlag prlprl, ”isabelo”).

Skimmelanlaget (G) är dominant, och en häst med en skimmelgen (heterozygot, Gg) blir således skimmel men kan i sin tur lämna färgade avkommor. En homozygot skimmel (GG) lämnar endast skimlar. Ibland kan det vara svårt att avgöra om ett föl kommer bli skimmel eller inte, men ljusa ringar runt ögon/mule eller vita hår i pälsen kan avslöja färgen. Annars får man vänta, eller göra ett färgtest, vilket enkelt kan beställas från stamboken i Spanien
.
De ovanliga färgerna har blivit mycket populära på sina håll, och det finns stuterier som särskilt inriktar sin avel på dessa, liksom det finns vissa stuterier som framförallt avlar på bruna/svarta hästar.

Men i slutändan handlar det ändå om det självklara, nämligen att ”en bra häst har ingen färg”!

Foto: Julia Andersson
Foto: Julia Andersson
Foto: Therese Hübner
Foto: Therese Hübner
Foto: Yeguada Paco Martí
Foto: Yeguada Paco Martí
Foto: Yeguada Paco Martí
Foto: Yeguada Paco Martí
Läs hela inlägget »

Svenska P.R.E.-föreningen har nu möjlighet att erbjuda svenska P.R.E-ägare att delta i ANCCE Covap Cup 2020 och för att undersöka möjligheterna ber vi intresserade att göra en intresseanmälan.

Intresseanmälan är ej bindande och du behöver inte vara medlem i ASCPRE för att delta.

För mer information >>


ANCCE COVAP CUP samlar årligen de bästa P.R.E hästarna för att tävla i de olika grenarna Dressyr, Doma Vaquera, Hopping, Körning och Working Equitation.

ANCCE COVAP CUP föregås av kvaltävlingar i främst Spanien men också i Storbritannien där finalen avgörs under SICAB på hösten. De 11 högst rankade utifrån kvaltävlingarna gör då upp om titeln Campeone/a de la COPA ANCCE de Doma Clásica.

ANCCE COVAP CUP som tävlingsform syftar till att främja rätt grundutbildning av unga hästar och fortsatt utbildning av vuxna hästar. Det gynnar också samarbetet mellan sporten och avelsarbetet med Pura Raza Española - P.R.E.

ANCCE COVAP CUP har varit starten på karriären för flera internationellt framgångsrika tävlingshästar. Resultaten redovisas i stamboken och via officiella rankinglistor.
 

Läs hela inlägget »

Visste du att den spanska staten har ett eget P.R.E.-stuteri?

Det heter Yeguada Militar och har sin huvudsakliga verksamhet i Jerez de la Frontera. Stuteriet grundades i mitten av 1800-talet och födde i början upp hästar till kavalleriet. Idag, när hästar inte längre används så mycket i det militära, arbetar stuteriet främst för att bevara och förbättra P.R.E.:ns blodslinjer. Stuteriet har ett hundratal ston i avel, och erbjuder även hingstar av hög kvalitet till allmän avel. Därtill förser det den spanska polisen med hästar till rytteriet, vilket P.R.E:n med sitt mod, sitt lugn och sin styrka passar utmärkt för!

Se bara på denna video!


https://www.youtube.com/watch?v=H-Oeegngg34
 

Läs hela inlägget »

Traditionellt har P.R.E.-hingstar lång man och svans. Ston hålls med kortklippt man och rakad svansrot. Pannluggen på ston kan vara klippt eller lång. Man och svans klipps/rakas av på P.R.E.-föl då de är cirka ett halvår gamla. Hingstföl klipps bara en gång och aldrig mer. Det finns en föreställning om att hingstfölen efter klippningen ska få tjockare och starkare tagel i man och svans.

Klippningen av man och svansrot på P.R.E.- ston och föl har en praktisk funktion. I traditionell uppfödning i Spanien går P.R.E.-ston ute i stora flockar på vidsträckta marker. Klippningen är till för att slippa tovor och att man och svans inte fastnar i buskar och träd. Hingsten går under betäckningssäsongen fritt i stoflocken och stoets rakade svansrot anses skydda hingsten vid betäckning. Unghästar går i egna flockar och med hjälp av hur mycket man och svans som vuxit ut kan hästarna enklare identifieras.

Traditionen att klippa föl och ston lever fortfarande kvar och vid tävling enligt särskilt reglemente för rasen bör stoet ha kortklippt man och rakad svansrot, hingsten ska ha lös man. Vid dressyrtävlingar eller tävlingar i andra discipliner flätas hingstens långa man.

Läs hela inlägget »
Primavera BAT – Campeona del Mundo SICAB 2018
Primavera BAT – Campeona del Mundo SICAB 2018
Yucatan de Ramos – Campeón del Mundo SICAB 2018
Yucatan de Ramos – Campeón del Mundo SICAB 2018

Den spanska hästen är ädel, modig, intelligent, tålig och vänlig. Den är energisk och välbalanserad, samt mångsidig och har lätt att anpassa sig i olika situationer. Den är mycket lyhörd för sin ryttare.

Mankhöjden ligger omkring 155-165 cm, med lägsta tillåtna mankhöjd 152 cm för ston och 154 cm för hingstar. Alla färger är godkända, men vissa större vita tecken är diskvalificerande. 

Huvudet ska vara medelstort med rak eller helst subkonvex profil, och stora uttrycksfulla ögon med en triangulär form. Halsen ska vara väl ansatt, lätt välvd och av medellängd, i harmoni med resten av kroppen. Ryggen ska vara rak, relativt kort och muskulös. Hästens längd från bogspets till bakdel ska i stort sett överensstämma med dess mankhöjd. Korset ska vara av medellängd samt brett, runt och svagt fallande. Svansen ska vara lågt ansatt och väl inbäddad med låg svansföring.

Hästen ska röra sig energiskt, elastiskt och ha väl framåtgripande, höga rörelser som är taktfasta och harmoniska. Den har lätt för samling, är lättlärd och samarbetsvillig.

Enligt rasstandarden ska alla hingstar från 2 år och uppåt ha lång, tjock man och svans, medan ettåriga hingstar samt ston i alla åldrar ska ha pyramidformat stubbad man samt, beroende på ålder, helt eller delvis rakad svansrot. Denna tradition återkommer vi till i ett eget inlägg.

Nedan finns en länk till en mycket informativ film på engelska om P.R.E:ns exteriör.


https://www.youtube.com/watch?v=P09Qy6CooxI
 

Läs hela inlägget »

EN HÄST FÖR KUNGAR - Om P.R.E:ns historik

Redan i den tidiga romerska epoken beskrev författare den spanska hästen som vacker, lydig, arrogant och modig - perfekt för krig och för de spel som var vanliga vid den tidseran.

På 1500-talet, i en tid då Spanien blomstrade, bestämde sig Kung Felipe II för att skapa "den perfekta hästen", i enlighet med den tidens renässansideal. Han satte upp avelsmål och lät uppföra de "Kungliga Stallarna" i Córdoba. Där samlades de bästa hingstarna och de bästa stona från alla provinser som under den tiden var de mest produktiva gällande hästuppfödning. Så skapades det Kungliga Stuteriet.

Man sände även en stor mängd hästar till den amerikanska kontinenten. Dessa la grunden för de flesta av de raser som därefter utvecklats i Amerika. Den spanska monarken skänkte även höstar i gåva till andra europeiska kungahus, och snart vann den spanska hästen anseende i större delen av Europa. Den blev även avgörande för uppkomsten av många centraleuropeiska raser.

Lipizzaner, lusitano, paso fino och varmblodiga hästar från Centraleuropa härstammar alla från den spanska hästen. Detsamma gäller den amerikanska mustangen.

Namnet P.R.E. är en förkortning av Pura Raza Española. Ibland pratar man slarvigt om “andalusiska” eller “iberiska” hästar när man åsyftar P.R.E, men detta är inte detsamma som den renrasiga spanska hästen. P.R.E:n har en stängd stambok, varför en korsning eller en ej inskriven häst aldrig ge upphov till en P.R.E. – oavsett hur många generationer man avlar. Hästar kända som "Cartujanos" utgör en blodslinje inom P.R.E.

Det finns för närvarande mer än 6000 uppfödare av P.R.E. i Spanien, och mer än 1000 i resten av världen. Det närmar sig cirka 100 000 exemplar av hästar i mer än 60 länder.

Än idag är den renrasiga spanska hästen eftersökt världen över för sin vänlighet, sitt mod och sin lojalitet och samarbetsvilja. Det är därför den ofta kallas ”kungen av hästar - en häst för kungar”.
 

Läs hela inlägget »

Svenska Hästavelsförbundet, SH, har utsett Svenska P.R.E.-föreningen till februari månads rasförening! Detta är en mycket glädjande nyhet och innebär bl.a. att SH under hela månaden kommer att publicera P.R.E.-relaterade inlägg på sin Facebooksida och på sin hemsida; www.svehast.se. Bland annat om rasens historia, rasbeskrivning, tävlingsekipage och annat.

Vi efterlyser nu medlemmars historier om sina erfarenheter av denna ras, och det finns chans att få dessa publicerade på SH:s sidor. Skicka pm till föreningens facebook-sida eller maila in ditt bidrag tillsammans med foto om du vill vara med. Tänk på att texten bör vara kortfattad och på att du måste ha rätt att publicera de foton du skickar in.

SH:s sidor är mycket välbesökta, så detta är en utmärkt möjlighet för oss att marknadsföra denna fantastiska ras!
 

Läs hela inlägget »

*** Resultat ASCPRE tävlingschampionat 2018 ***

Tävlingsåret 2018 är nu slut och vi kan därmed presentera 2018 års Champion i Dressyr respektive Allround.

ASCPRE Dressyrchampion 2018 – Beatrice Chrawall & Galope P
ASCPRE Allroundchampion 2018 – Therese Edlund & Aragorn GE


Stort grattis till välförtjänta championtitlar!

Dressyrchampion är vinnare av:

  • Vinnartäcke i ull från Hööks Sverige.
  • Presentkort Hööks Sverige á 500 kr.
  • Vacker staty av hästhuvud från About a Horse.
 

Allroundchampion är vinnare av:

  • Vinnartäcke från Agria djurförsäkringar.
  • Presentkort Hööks Sverige á 500 kr.


Priser till 2:a–6:e placering är bl.a. ryktborste Kefly, CCS Oliva och äggkoppar från Kefly.

Alla placerade kommer få sina priser hemskickade. Vi kontaktar er.

Åter igen, stort grattis och vi hoppas få se er på tävlingsbanorna även under 2019!

Länk till fullständiga resultat >>
 

Läs hela inlägget »

Aktuellt stambok

2019

Rapport från årets avelsvärdering med bilder >>

Läs hela inlägget »

Visning för avelsvärdering 4-6 oktober 2019
Årets visning inleds i Almunge fredag den 4:e oktober. Under lördagen fortsätter visningen i Gislaved. Visningen avslutas i Skåne på söndagen den 6:e oktober.

Delegat från LG PRE ANCCE för 2019 års visning är Helena Blanco Lameiro som arbetar för LGPRE ANCCE i Galicien -Asturias - Leon distriktet, i Spanien.
I år visas ett 20-tal hästar för basavelsgodkännande i Sverige.

Om du vill visa i år men inte har anmält dig går det att efteranmäla sig senast 1:a oktober kl 12.00. Webbanmälan görs i så fall här:
Anmälan till visning för avelsvärdering
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: avelsvärdering

Preliminära datum för årets avelsvärdering är den 4–6 oktober. Extradag kan tillkomma. Efter genomgång av hittills inkomna web-anmälningar planerar vi att erbjuda plats för visning i Uppland och i östra Skåne. Eventuellt kan visning erbjudas även i norra Sverige (kring Sundsvall) och i Västra Götaland. Visningsplatser beslutas slutgiltigt med hänsyn till inkomna ansökningar. Kontakta gärna föreningen via stambokpre@presverige om du har egen anläggning och vill erbjuda den som visningsplats inom ditt område.

Idag, den 8 september, har vi per e-post sänt ansökningshandlingar till samtliga som har skickat in webanmälan.

Om du vill visa i år men inte har anmält dig till visningen, fyll i webanmälan här. >>

Läs hela inlägget »
Etiketter: avelsvärdering

För tionde året i rad behåller ANCCE sitt kvalitetscertifikat enligt ISO 9001:2015 avseende stambokstjänster, som har befunnits hålla mycket hög kvalitet världen över. I den granskning som årligen ligger till grund för ISO-ceritfieringen ingår de stambokstjänster som Svenska P.R.E.-föreningen tillhandahållit. Ett bra betyg, med andra ord!

Läs hela inlägget »

HINGSTKATALOG

Aragorn GE
Armas Veleño
Chaman PM
Dakar de Kara
Diablo TS
Incitato
Gamiz YSB
Nespreso MAZ
Heredero LXXX
Pizarro XI
Hurón FS
Seneca de Centurion